Ugovor o kupoprodaji motornog vozila 2018 download. Pisana forma ugovora o kupoprodaji kao uslov za registraciju vozila

Ugovor o kupoprodaji motornog vozila 2018 download Rating: 8,1/10 1008 reviews

OBRAZAC UGOVOR O KUPOPRODAJI MOTORNOG VOZILA

ugovor o kupoprodaji motornog vozila 2018 download

Obračun i kontrolu naplate upravnih pristojbi obavljat će tijelo nadležno za registraciju motornih vozila, donosi. Preko 150 pravnih ugovora, stalno uskla! Do sad je procedura bila ovjera kupoprodajnog ugovora kod javnog bilježnika, zatim odlazak na poreznu upravu platiti porez na automobil. Prijedlog izmjene Zakona o posebnom porezu na motorna vozila objavljen je na stranici e-savjetovanja, no nedostaje ključna stvar — uredba kojom će se definirati izračun upravne pristojbe. Iako edukativnog karaktera, putem ovog sajta se ne pružaju računovodstvene, knjigovodsvene, pravne, marketinške, niti usluge konsaltinga bilo koje vrste. No s druge strane ukida se porez za prijenos vlasništva od 5 posto, a uvodi znatno jeftinija pristojba. Ministar Marić je rekao da porez u prosjeku iznosi oko 1.

Next

Ugovor o kupoprodaji motornog vozila

ugovor o kupoprodaji motornog vozila 2018 download

Temeljem ta dva dokumenta u bilo kojoj stanici za tehnički pregled moguće je obaviti prijenos vlasništva. Do sada se je na kupljeno vozilo plaćao porez u poraznoj upravi, a od 2018. Prodavatelj jamči Kupcu za ispravnost i istinitost dokumentacije te brojeva šasije vozila, da je prodano vozilo njegovo isključivo vlasništvo, da na vozilu ne postoje tereti u korist trećih osoba, te da su podmirene sve dadžbine kod prethodnih kupoprodaja. Iz navedenih odredaba Zakona i Pravilnika proizilazi da je pisana forma ugovora o kupoprodaji vozila i overa potpisa ugovornih strana obavezna u postupku registracije vozila. Ako kupac zakasni s isplatom cijene, du­guje zatezne kamate, a ako stvar prodana na kredit daje plodove ili koristi, duguje kamate od dana predaje stvari bez obzira na to kasni li s isplatom cijene. Sada svu papirologiju kod kupoprodaje automobila možete obaviti na stanici za tehnički pregled vozila.

Next

OBRAZAC UGOVOR O KUPOPRODAJI MOTORNOG VOZILA

ugovor o kupoprodaji motornog vozila 2018 download

Iznos od 35 kuna plaća se u pošti, a biljezi od 15 kuna kupuju se također izvan policijske stanice. Nakon toga potrebno je bilo otići u policijsku postaju promijeniti prometnu dozvolu vozila, kako bi vozilo glasilo na Vaše ime, i tek nakon toga ako vozilo nije registrirano bilo je potrebno otići na stanicu za tehnički pregled. Upotreba sajta ne može zameniti angažovanje profesionalaca koji Vam mogu pružiti usluge u vezi sa Vašim konketnim slučajem, pa se sajt u takve svrhe ne može ni koristiti. Prodavatelj i kupac prihva aju prava i obveze ovog ugovora, a za slu! Autor: Nevenka Miletić Objavljeno: 12. Ako drukčije nije ugovoreno ili uobičajeno, is­plata se obavlja u mjestu i u trenutku predaje stvari.

Next

Kupoprodajni ugovor i prenos vlasništva za vozilo

ugovor o kupoprodaji motornog vozila 2018 download

U pravilu taj je ugovor komutativan i neformalan, osim ako volja stranaka ili zakon zahtijeva formu. Moguća je i prodaja buduće stvari kupnja nadane stvari pa se ugovor sklapa pod odgodnim uvjetom, tj. Dosadašnja osnova za plaćanje poreza je tržišna cijena motornog vozila koja se utvrđuje uvidom u podatke Eurotaxa te se izmjenom oblika javnog davanja iz poreza u upravnu pristojbu utvrđuju posebni kriteriji za naplatu upravne pristojbe. Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o posebnom porezu na motorna vozila donosi nam promjene u 2018. Napominjemo da je u smislu čl. Međutim, poreznika zanimaju svi podaci iz tog ovjerenog ugovora, osim iznosa kojeg je kupac za njega platio.

Next

DOBRE VIJESTI ZA 2018.! Kupnja automobila bit će povoljnija

ugovor o kupoprodaji motornog vozila 2018 download

. Nije riječ o novom nametu već transformaciji davanja koje se plaća prilikom stjecanja rabljenih motornih vozila, ističe se u nacrtu prijedloga. Prodavatelj prodaje a kupac kupuje motorno vozilo: Registarska oznaka Vrsta vozila Marka vozila Tip vozila Model vozila Boja vozila Oblik karoserije Broj! Tek potom kupac odlazi u policijsku postaju gdje automobil prijavljuje na svoje ime. Stvari trenutno stoje tako da kupac i prodavatelj rabljenog automobila moraju ugovor o kupoprodaji ovjeriti kod javnog bilježnika, a ovjera u pravilu stoji oko 50 kuna. Baza se ažurira na dnevnom nivou.

Next

UGOVOR O KUPOPRODAJI MOTORNOG VOZILA

ugovor o kupoprodaji motornog vozila 2018 download

Preuzimanje dokumenata Povezani dokumenti 1114 Slobodan pristup 1110 1116 1102 2121 2131. Plan ministra financija Zdravka Marića je plan eliminirati javnog bilježnika i poreznika iz ove priče, ali se novca zasigurno ne namjerava odreći, piše dnevnik. Dovoljno je imati samo ugovor o kupoprodaji koji ne mora biti ovjeren kod javnog bilježnika i prometnu dozvolu vozila. Kupoprodaja je dvostrano obvezujući, konsenzualni ugovor, jer predaja stvari nije akt sklapanja ugovora, nego akt ispunjenja obveza. Svi izneti stavovi su stručni stavovi, odnosno shvatanja autora teksta, koja se baziraju na tumačenju pozitivnopravnih normi, i ne predstavljaju obavezujuće instrukcije.

Next

BRŽI I JEDNOSTAVNIJI POSTUPAK Ovo su promjene pri kupnji rabljenih vozila

ugovor o kupoprodaji motornog vozila 2018 download

I to košta neki sitniš, ali i dodatnog vremena. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, N. Za kupce rabljenih automobila od početka 2018. Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila predviđena overa potpisa fizičkih lica koja zaključe takav ugovor? Potom kupac s ovjerenim ugovorom ide u Poreznu upravu platiti porez koji iznosi pet posto od vrijednosti vozila. Uz to, usluge sudskih vještaka više neće trebati, čak ni za procjenu vrijednosti kod oštećenih vozila.

Next

OBRAZAC UGOVOR O KUPOPRODAJI MOTORNOG VOZILA

ugovor o kupoprodaji motornog vozila 2018 download

See our User Agreement and Privacy Policy. Kod kupovine polovnog, već registrovanog vozila, prenos se vrši isključivo sa licem navedenim kao vlasnikom u saobraćajnoj dozvoli, odnosno ovlašćenim licem i to sklapanjem kupoprodajnog ugovora i overom potpisa kod notara, opštinskog ili sudskog pisara. Ta forma je jedan od zakonskih uslova za registraciju vozila. Nakon informacija u medijima zvali su Poreznu upravu gdje su im obećali da će im dostaviti prijedlog zakona, a od njih će tražiti očitovanje tek kad sve bude gotovo. U slučaju izmjene ili donošenja novog zakonskog teksta Egzemplar j.

Next

Ugovor o kupoprodaji motornog vozila

ugovor o kupoprodaji motornog vozila 2018 download

Ugovor nastaje kada se stranke suglase o bit­nim elementima prodaje, a to su predmet i cijena, osim ako je za ugovor potrebna i posebna forma. Nakon toga kupac i prodavatelj potpisat e vlastoru! Prije potpisivanja ugovora isprintajte tri primjerka ovog ugovora. Za razliku od posetilaca vebsajta koji mogu bez naknade pročitati odabrane stručne tekstove koji se odnose na pozitivne propise na dan objavljivanja teksta, pretplatnici na pravnu bazu Paragraf Lex, u bazi uvek imaju dostupne tekstove koji se odnose na prethodne, nevažeće verzije propisa kao i nove komentare i druge dokumente koji se odnose na važeće propise. Preduzetnik je fizičko lice registrovano za obavljanje delatnosti u Agenciji za privredne registre. Uplata za izdavanje nove saobraćajne dozvole 2.

Next

OBRAZAC UGOVOR O KUPOPRODAJI MOTORNOG VOZILA

ugovor o kupoprodaji motornog vozila 2018 download

Međutim, dok ne vide točno u kojem će se smislu razvijati priča, u Hrvatskoj javnobilježničkoj komori zasad šute. Nadalje, u slučaju kupoprodaje rabljenog motornog vozila nije više potrebno ovjeravati potpis prodavatelja kod javnog bilježnika već, nakon sklapanja kupoprodajnog ugovora, kupac s istim kod tijela nadležnog za registraciju motornih vozila obavlja prijenos vlasništva odnosno registraciju motornog vozila na svoje ime. Na stanici za tehnički pregled vozila nakon sklopljenog kupoprodajnog ugovora, možete platiti upravnu pristojbu,te se na istom mjestu radi i nova prometna dozvola s imenom novog vlasnika. Međutim, od tog uslova za registraciju vozila valja razlikovati uslov za sticanje svojine na vozilu kao pokretnoj stvari predviđen opštim propisima, prema kojima nije neophodna pisana forma, već je dovoljna predaja stvari. Informacije o kolačićima pohranjene su u vašem pregledniku i obavljaju funkcije kao što su prepoznavanje vas kada se vratite na našu web stranicu i pomažete našem timu da razumije koji odjeljci web stranice za koje smatrate da su najzanimljiviji i korisniji.

Next