Grga čvarak ratko zvrko download. Grga Čvarak lektira, Ratko Zvrko

Grga čvarak ratko zvrko download Rating: 9,2/10 1997 reviews

Grga Čvarak by Ratko Zvrko

grga čvarak ratko zvrko download

Jutro u Japanu — na otoku Kiušiu u Japanu, ljudi se u tom trenutku vesele novom danu; zora je i sunce izlazi. Iako se voli reći za nekoga da je dobar ili loš, ovdje ne postoji crno i bijelo. Za Vjesnik je tada javljao rezultate boksačkih mečeva, a nakon što je prekinuo sportsku karijeru, nastavio se baviti sportskim novinarstvom za Vjesnik, Vjesnik u srijedu, Globus, Arenu, Večernji list i dječji časopis Modru lastu. Pred zoru u Rusiji — u Rusiji je već tri sata poslije ponoći i kočijaš goni saonice u koje su upregnuti konji, a u saonicama spava mali Kostja koji je dočekao ponoć s odraslima, a sad ga je svladao umor. Zvrko je zasigurno jedan od omiljenih dječjih pisaca jer je shvaćao dječju psihologiju i interese pa je u pjesmama pisao o stvarima koje zanimaju mlađe generacije na duhovit i poučan način.

Next

Kupi knjige: Ratko Zvrko

grga čvarak ratko zvrko download

Zbirka je podijeljena na četiri dijela, a svaki dio nosi svoj naziv. Njegove dobre osobine su da pomaže bolesnoj majci i da sažaljeva malenu Milu koja je pala u jarak. Zbog toga je zlovoljan svaki dan i gunđa protiv Nedine nepažnje. Dobre osobine: Bolesnoj majci nosi aspirine i limunadu. Osim što je veoma mršav i visok, Grga je specifičan i po svom ponašanju.

Next

Lektirko Prepričana Lektira za Osnovnu Školu

grga čvarak ratko zvrko download

Važna pouka je da njegovo loše ponašanje ima posljedice pa su se roditelji jako ljutili kad je navečer došao kući. Starima je teško hodati i zato iz sebe nerijetko nose štap kako bi dobili potporu. Ratko Zvrko omiljeni je dječji pjesnik jer u svoje pjesme unosi mnoštvo motiva kojima mladim čitateljima opisuje sve što ih zanima. Sport ga je uveo i u novinarstvo, počeo je pisati sportske izvještaje za Vjesnik, a kasnije i za Vjesnik u srijedu, Večernji list, Modru lastu. Hrabar je i ima veliko srce, a kao i ostala djeca ponekad je zločest.

Next

Ratko Zvrko biografija

grga čvarak ratko zvrko download

Pjesme su pisane vezanim stihom i jednostavnim jezikom kako bi mlađoj publici bile zanimljive. Pjesma je napisana na šaljiv način kao i sam čin prolijevanja mlijeka krivudala rijeka mlijeka, po svom čudnom putu, i sa stola, poput slapa, seki sve po skutu. Bilješka o piscu Ratko Zvrko je rođen 1920. Pouka je da svako loše ponašanje ima loše posljedice, a ponašanje u školi bi trebalo biti upravo suprotno, mirno i pristojno. Krešimira su otkrili vrapci iz Zelengaja, koji su javili novinaru za njegovo ponašanje.


Next

Grga Cvarak

grga čvarak ratko zvrko download

Dječak Grga Čvarak stanuje u Zelengaju i radi sve naopako. Bilješka o autoru Ratko Zvrko je poznati književnik koji je radio kao novinar, a neko je vrijeme i boksao. Iako ih nitko nije uhvatio, zabolio ih je želudac, što im je isto jedna vrsta kazne. Boksom se počeo baviti u Dubrovniku, a najvažniji meč je imao 1943. Ideja - U svakom čovjeku su dobre i loše osobine.

Next

Lektirus Lektire

grga čvarak ratko zvrko download

Autor opisuje dječaka po imenu Grga Čvarak koji živi u Zelengaju. Film mu se toliko svidio da se i on ponašao poput kauboja, mašući torbom oko glave i pretvarajući se da je laso. Time je samo još više pokazala svu svoju ljepotu. Pouka je da moramo cijeniti prirodu i njezine darove i prema njima se odnositi s poštovanjem, a ne uništavati ih jer će nas onda priroda dodatno nagraditi, ako se prema njoj pažljivo ponašamo. Iako je uživao u filmu, na kraju mu je bilo žao zbog tog postupka jer je znao da je to pogrešno i nije se isplatilo jer su njegovi roditelji to saznali.

Next

Ratko Zvrko biografija

grga čvarak ratko zvrko download

Sve je to gledala mala Neda i ispao joj je sladoled koji je kao bomba pao među mrave. U njima se osuđuju loše osobine, a podržavaju dobre. Ratko Zvrko je bio dobar prijatelj s još jednim velikim umjetnikom Dobrišom Cesarićem s kojim se znao dopisivati u stihovima. Dubravko Horvatić: Stanari u slonu 7. Pjesnik nas kroz jednostavne i šaljive stihove vodi u sve krajeve svijeta u vrijeme ispraćanja Stare i dočeka Nove godine. Pjesma je tužnjikava jer govori o prijelaznom vremenu jeseni kada laste odlaze u toplije krajeve, a za njima tuguju jorgovan, zec, gavran i potok.

Next

Ratko Zvrko biografija

grga čvarak ratko zvrko download

Nada Iveljić: Nebeske barke ili Pronađeno blago ili Božićna bajka 9. Stari pauk tepao je jednoj muhi, hvaleći se kako si je napravio lijep dvorac, samo kako bi je mogao pozvati. I u ovoj pjesmi pouka je da su znanje i škola od velike važnosti i da se prema tome treba odnositi ozbiljno i odgovorno. Mravi su se jedva izvukli iz leda te su skoro pomrli od hladnoće. Loše osobine: Grga Čvarak iz praćke gađa mačke, skida lastina gnijezda, lako plane, vuče kokoši za rep, radi sve naopačke i uvijek je spreman za svađu i tučnjavu. Ali Seki je bilo žao što se baka naljutila i poljubila ju je te joj baka sve oprostila. Bili su jako glasni, a kad je spužva udarila o zid, na zidu je ostala mrlja.


Next

Grga Čvarak by Ratko Zvrko

grga čvarak ratko zvrko download

Ideja - U svakom čovjeku su dobre i loše osobine. Ratko Zvrko bio je poznati hrvatski književnik i novinar te ono što je manje poznato, profesionalni boksač. Opisuje se zeleni park u kojem se nalazi maćuhica te dolazi leptir lepršavih krila i govori maćuhici da je najljepša na svijetu. Mjesto radnje: pjesama je Zelengaj, a pjesme govore o tipično razuzdanom dječaku po imenu Grga Čvarak, koji, kao i svaki dječak ima dobre i loše osobine. Majci pomaže kad je bolesna, nosi joj limunadu i aspirine, za baku se brine i moli i druge da joj pomognu kad je vide kako se baki ne bi nešto dogodilo. Pjesma naglašava da je skromnost vrlina te da se ne treba hvaliti nečim što netko drugi nema.

Next